Fertilització nitrogenada gratuïta

N-P-K (nitrogen-fòsfor -potassi) Aquests són els tres elements químics elementals als quals la indústria agrícola dona més importància per obtenir cultius abundants. Avui parlarem del primer d’ells, el nitrogen.

Aquest element és el principal element de l’aire. Si si tal com ho sentiu, és el principal element de l’aire que respirem present en un 78% en la composició d’aquest seguit de lluny per l’òxigen que està al voltant del 21%. La indústria agrícola per aportar nitrogen a les plantes el “segresta” de l’aire mitjançant una sèrie de processos anomenats de Haber que permeten obtenir un N soluble fàcilment assimilable per les plantes. Fins aquí al meu entendre l’agricultura industrial fertilitza amb N “natural” ja que prové de l’aire però si mirem la qüestió més profundament, podem veure que actualment per realitzar aquest procés de segrestar N de l’aire la humanitat està utilitzant un 8,27% de la producció mundial d’energia (Font: wikipedia). Arribats a aquest punt es planteja el dubte de si seria possible segrestar aquest N d’una manera més econòmica ja que si les dades de la wiki són reals, estaríem parlant de poder tancar casi un 10% de les centrals nuclears (o altres fonts d’energia contaminants) sense haver de sacrificar el nostre benestar.

Evidentment la resposta es SI, PODEM SEGRESTAR NITÒGEN GRATUITAMENT!!! per realitzar aquesta tasca que sembla colossal, és tant fàcil com treballar conjuntament amb els microorganismes, ells ens faran tota la feina i per tant estarem fartilitzant gratis!!!

Ja sabeu que les plantes lleguminoses tenen aquesta capacitat de capturar nitrogen directament de l’aire gràcies a la relació simbiòtica que mantenen amb unes bacteris anomenades Rhizobium. Però que es conegui, hi ha altres bacteris que també fixen N de l’aire i que no tenen la necessitat d’estar associades amb cap espècie de plantes en concret, parlem de les Azotobacter, Azospirillum i segur que moltes altres que a dia d’avui es desconeixen.

Podeu ampliar els vostres coneixements sobre aquests microorganismes en el següent document: Bacteris fixadores de nitrogen

I per poder treballar en equip amb aquests microorganismes a més d’aplicar tècniques que permetin que es desenvolupi la microbiologia del sòl, aquí podeu consultar una manera molt fàcil per reproduir-los (en aquest cas els Rhizobium): Multiplicació casolana de microorganismes fixadors de N

Nota: no és necessari inocular el cultiu, els micoorganismes vindran sols. Si no es confia el procés o es vol accelerar es pot inocular amb arrels de plantes que vegis que tenen nodes de fixar nitrogen.

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Horticultura. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s