Cinquena sessió

Associació i rotació de cultius

Per afavorir al diversitat, una de les tècniques que es poden fer servir són les associacions i rotacions de cultius.

Les rotacions de cultius consisteix en no plantar dos vegades seguides un cultiu en el mateix lloc. Per tant quan finalitzi el cicle d’un cultiu, el següent serà un altre de diferent, per triar quin pot ser el següent hi ha diversos aspectes que es poden tenir en compte: la família botànica a la que pertany la planta, si necessita molts nutrients o pocs, quina part de la planta és la que utilitzem, com és el seu creixement d’arrels i més coses.

Per fer-ho fàcil (el que també ens permetrà portar una planificació d’ocupació de l’espai) podem seguir el següent esquema que està basat en diversos factors i que proposa fer una aportació de compost abans de cultius de fruit, una aportació una més reduïda abans dels cultius de fulles i arrels, i sembrar lleguminoses perquè enriqueixin la terra abans de tornar a plantar plantes que necessitin més nutrients.

Rotació

Les associacions de cultius consisteixen en realitzar policultius, plantant plantes de diverses espècies al mateix moment. A més de potenciar la diversitat i prevenir possibles plagues, aquesta tècnica permet incrementar exponencialment el rendiment que podem obtenir, segons la informació i la imaginació que utilitzem al portar a la pràctica les associacions. Tradicionalment aquesta tècnica consistia en plantar diversos cultius per files o zones. Però en un hort biointensiu, podem aplicar els principis de solapar l’espai i el temps per aconseguir incrementar el rendiment. M’explico: s’entén per solapar l’espai, plantar dos o més cultius en el mateix lloc i solapar el temps seria cultivar conjuntament dos cultius amb diferent velocitat de creixement o iniciar un cultiu quan l’anterior encara no ha finalitzat el seu cicle. Alguns exemples de solapar el temps seria sembrar conjuntament pastanagues i ravenets ja que aquests últims tenen un creixement ràpid i els collirem abans de que molestin les pastanagues (amb aquesta senzilla associació per solapament haurem collit ravenets i pastanagues o abans nomes tebiem pastanagues). Respecte el solapament de l’espai, l’exemple més clar (que prové de les zones originàries del blat de moro on sempre l’han estat utilitzant) consisteix en sembrar blat de moro i quan aquest ja fa un pam d’alçada, sembrar mongeta de mata alta al peu del primer així a més de que t’estalvies de posar un tutor ja que creixerà pel blat de moro, també aportarà nitrogen que el blat de moro aprofitarà encantat, però la associació no acaba aquí ja que també podem plantar carabasseres perquè mantinguin el terra protegit. D’aquesta manera a més d’incrementar el rendiment, en l’hipotètic cas que per efecte d’algun insecte perdéssim un dels cultius, no perdrem totalment la producció ja que encara hi haurà els altres dos.

Solapament del temps:

Raves i pastanagues; col i enciam; alberginiera i enciam; espàrrecs i ceba tendra, mongeta, enciam…

Solapament de l’espai:

Tomateres i alfàbrega; blat de moro, carabasseres i mongetes…

Tant a l’hora de realitzar associacions com rotacions, és bona idea mirar si les plantes que hem decidit plantar són compatibles i s’ajuden mútuament. Mirau la taula 2 de la pàgina 25 del manual del mètode biointensiu a la pràctica el millor es ser prou observador per treure les teves conclusions de compatibilitat ja que cada autor diu la seva.

Per potenciar la diversitat també s’han d’introduir plantes auxiliars a les vores de la parcel·la i llocs estratègics. Un dels objectius d’aquestes plantes és oferir aliment i refugi a la fauna auxiliar ja que són els que ens ajudaran a controlar els insectes que mengen plantes per evitar que puguin arribar a ser una plaga. Per això hem de procurar que la floració sigui escalonada per oferir aliment a aquests insectes durant tot l’any. Una altre funció que tenen les plantes auxiliars, és que poden ser una font de matèria prima per elaborar preparats insecticides insectifugs o fortificants per les plantes. Algunes d’aquestes plantes interessants poden ser:

La horticultura biointensiva permet cultivar en 4D. Perquè no ens limitem a cultivar una superfície (dos dimensions), ja que podem ocupar l’espai en alçada (tres dimensions) ja sigui per sobre com per sota de la superfície del sòl i també “cultivem temps” (quarta dimensió) ja que no necessitem esperar que acabi un cultiu per cultivar el següent. D’alguna manera podríem dir que tenim una màquina del temps i tot això gràcies a treballar a favor de la natura i no en contra.

Nota de l’autor:

Espero que tots els assistents al curs hagin gaudit i après molt. Però com deia un del meus mentors “no us creiem el que us explico, proveu-ho”.

Esta entrada fue publicada en Recursos. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s