Quarta sessió

Control de plagues i males herbes

Quan ens dediquem a cuidar un cultiu, sempre tenim la preocupació de com ho podem fer per conviure amb els altres éssers vius que també es volen alimentar de les mateixes plantes que nosaltres. Per això avui hem començat parlant de la teoria de la Trofobiosis que es pot resumir dient que les plantes són atacades perquè ofereixen aliment (sucres i aminoàcids lliures) als éssers que es volen alimentar d’elles i que si estan saludables al tenir el seu procés metabòlic més eficient no ofereixen aquest aliment als “paràsits” i simplement aquest no es manifesten com a plaga. Si les plantes estan estressades per diferents factors (falta de micro elements, excés o falta d’aigua, excés de nitrògen, us d’agrotòxics…) i especialment si aquest factors es donen en moments que la planta és més vulnerable (germinació, floració…) tindran un desequilibri intern fet que provocarà que hi hagi els sucres i aminoàcids lliures que molts insectes estan esperant ansiosos i al tenir més aliment canviaran de comportament i per convertint-se en plaga, per això hem de cultivar plantes sanes!!!

I tot això perquè A la natura el que no està prefecte, és reciclat!!!!

Per això hem de crear un agroecosistema saludable i divers i cultivar plantes saludables i en cas de que aparegui algun problema seguir una jerarquia d’intervenció:

Protocol

No fer res, observar: moltes vegades si tenim una mica de paciència els problemes es resolen sols, especialment si l’ecosistema i les plantes estan saludables.

Enfortir la planta: en el cas que sigui necessària alguna intervenció aquesta en primer lloc ha d’anar encaminada a enfortir la planta perquè pugui defensar-se per si mateixa, per això podem utilitzar biofertilitzants o preparats de plantes.

Intervenció física: en cas de que sigui factible, com a mètode de control que afecta els símptomes i no la causa podem eliminar la plaga manualment o amb altres mètodes físics pensat sempre que s’haurà d’actuar en la causa del problema o aquest es tornarà a donar.

Intervenció química biològica: si arribem a aquest nivell, buscarem solucions que no tinguin efectes secundaris per les persones, el medi, ni l’ecosistema que estem creant.

Preparats

Respecte a les plantes autòctones o espontànies (les molt mal anomenades “males herbes”) simplement realitzant una gestió intel·ligent deixen de ser un problema. Les múltiples funcions que tenen com capturar CO2 o Crear matèria orgànica fa que sigui il·lògic anomenar-les “males herbes” i sabent que aquestes per créixer necessiten |espai|sol|nutrients|aigua|, podem jugar amb aquest paràmetres perquè no “competeixin” amb els nostres cultius. La competició per l’espai deixa de ser un problema al treballar amb el sistema de bancal profund on crees una rasa de terra fèrtil on hi ha espai pel creixement de les arrels de tot tipus de plantes sense competència i al plantant densament és el nostre cultiu que competeix amb les males herbes i no al revés, el sol el podem eliminar amb mulching per evitar la germinació de les llavors superficials, amb una bona gestió les males herbes no poden robar nutrients perquè tota matèria orgànica és reciclada mitjançant el compost i fins hi tot poden desbloquejar nutrients inaccessibles pels cultius i tot hi que consumeixen aigua també n’aporten ja sigui al evitar una excessiva evaporació directe del sòl al ombrejar la terra o al capturar la rosada nocturna. En cas de que hi hagi competència és important preguntar-se en quina quantitat i en quin moment. I com no, tenim eines dissenyades intel·ligentment com l’aixada oscil·lant que ens permeten treure les herbes ràpidament i sense esforç.

Plantes

Però que no ens marxi del cap que un ecosistema sense plantes, i conseqüentment coberta vegetal, ES UN DESETR. Tot ecosistema té tendència a anar cap a una direcció o una altre segons com es gestionat. Moltes plantes i diversitat tendeixen a anar cap a un vergel, poques plantes, la terra descoberta, exposada al sol i als agents atmosfèrics on l’aigua s’evapora ràpidament i no es captura la rosada…?

Tu tries el camí que vols seguir i el llegat que vols deixar. Ja hem deixat enrere l’era de la informació, per entrar a l’era de la presa de decisions i només prenent decisions valentes podrem anar cap a un futur que encara no està escriu però que anem escrivint dia a dia amb cada acció que realitzem.

Perquè un mon millor és possible, només és qüestió de treballar en la direcció correcte.

Esta entrada fue publicada en Recursos. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s