Tercera sessió

Sistemes de reg i gestió de l’aigua

Avui hem descobert que instal·lar un sistema de reg és molt fàcil i està a l’abast de tothom.

Però abans d’entrar amb els sistemes de reg ens hem concentrat en les necessitats d’aigua d’una planta i en on va a parar l’aigua quan regem. Hem vist dos conceptes que s’estudien per sabercada quan s’han de regar les plantes:

La capacitat de camp, que es la quantitat d’aigua que queda emmagatzemada al sòl després de dos o tres dies d’una pluja copiosa com les d’aquesta setmana i que part de l’aigua s’ha perdut infiltrant-se a les capes freàtiques del sòl.

I la evapotranspiració, que és la quantitat d’aigua que es perd a diari sumant la que evapora la planta a través de les fulles i la que s’evapora directament del sòl.

Hem descobert que amb un maneig adequat podem reduir la quantitat d’aigua que hem d’aportar entre un 50% i un 80%, que com és possible? molt fàcil incrementant els nivells de matèria orgànica, s’incrementa la capacitat de camp (el terra pot emmagatzemar més aigua sense provocar asfixia a les arrels) ja que la una molècula de carboni pot emmagatzemar 10 vegades el seu pes en aigua, el que significa que un augment de un 1% de carboni en un gruix de 30 cm de terra pot emmagatzemar entre 14 i 15 litres d’aigua per metre quadrat. Referent a la evapotranspiració hem pogut veure que part important de l’aigua que es perd prové directament de la superfície de la terra i no ha sigut útil pel nostre cultiu, evitat aquest fet és tant fàcil com mantenir la terra coberta permanentment ja sigui amb un mulching (es com es denomina a la tècnica de cobrir la terra amb diversos materials) orgànic o amb plantes vives, ja siguin “males herbes” o espècies cultivades.

Per instal·lar un sistema de reg, prèviament hem de conèixer unes dades bàsiques per assegurar-nos que quan el posem en marxa funcioni correctament. Aquestes dades són:

La pressió amb la que ens arriba l’aigua, ja que cada sistema de reg necessita una pressió determinada per funcionar correctament. I el cabal, que és la quantitat d’aigua de la que disposem cada hora. Per calcular el cabal, és tan senzill com cronometrar el temps que tarda en omplir-se un recipients de volum conegut i dividir els litres del recipient per el temps que ha tardat a omplir-se, posteriorment multipliquem el resultat per 60 per conèixer el cabal per minut i altre vegada per 60 per saber el cabal per hora. Exemple:

Tardem 11 segons en omplir una garrafa de 6 litres:

6/11= 0,55 l/segon

0,55 x 60 = 33 l/minut

33 x 60 = 1.980 l/hora

Coneixent els litres dels que disposem cada hora, si al sumar el consum de capa punt de sortida d’aigua (sigui aspersor o goter) ens dona més litres dels que disposem cada hora, s’hauran de fer dos o més instal·lacions paral·leles (sectors de reg). En aquest cas si tinguessim 10 aspersors de 200 l/h hauriem de fer un altre sector de reg o no hi hauria aigua suficient per alimentar tots els aspersors.

Bàsicament tenim 4 sistemes de reg a la nostre disposició:

Aspersors de martell: l’aigua arriba a uns 4 – 5 m no és massa idoni per el sistema de bancals però és de baix cost i de fàcil instal·lació.

Microaspersors: bon sistema per instal·lar en bancals ja que tenen una amplada aproximada de 1,2 metres, s’ha de solapar la zona de reg d’un aspersor amb la del següent per assegurar-nos que no queden zones sense regar.

Gota a gota: molt bon sistema per regar en files i que aprofita al màxim l’aigua, però que te l’inconvenient de que si el que es busca és regar tota la superfície no acaba de donar bons resultats.

Cintes d’exudació: aquest sistema en teoria seria l’ideal perquè permet regar tota la superfície, però abans de decidir-te a instal·lar-lo t’has d’informar bé de si el cabal i la pressió que tens són els adients perquè en cas contrari no s’aconseguirà un reg uniforme.

Esta entrada fue publicada en Recursos. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s